5 Aralık 2011 Pazartesi

Tül Perde Metrajı Nasıl Hesaplanır?

Korniş Üzeri Tül Perde Ölçüsü Nasıl Alınır Tül Perde Metrajı Nasıl Hesaplanır?
Tül ölçüsü genişliği / eni korniş genişliği ile aynı olmalıdır. Boy ise tavan ile yer arasındaki yükseklikten 2-3 cm kısa olmalıdır. Hesaplamaları ise kornişte alınmış olunan 100 cm genişlikte 250 cm tül kullanılmalıdır. Kornişlerde tül kullanımı ortalama 1 e 2.5 veya 3 olmalıdır. İsteğe bağlı olarak bu oranların altında veya üzerinde olabilir. Örneğin 200 cm genişliğinde / eninde 260 cm yüksekliğinde / boyunda bir pencerede korniş genişliğinin de 200 cm olduğunu varsayarsak ortalama 500 cm tül kullanılmalıdır. Tül boyu ölçüsü ise 257 cm olmalıdır. Kullanıcı tülün tek veya iki parça olup olmayacağına kullanım kolaylığına göre karar vermelidir. Tüller de en / genişlik boy olarak kullanılır, desen veya baskı bu mantığa göre işlenmiştir.
Korniş Üzeri Güneşlik Perde Ölçüsü Nasıl Alınır Güneşlik Perde Metrajı Nasıl Hesaplanır?
Güneşlik ölçüsü genişliği / eni korniş genişliği ile aynı olmalıdır. Boy ise tavan ile yer arasındaki yükseklikten 2-3 cm kısa olmalıdır. Hesaplamaları ise kornişte alınmış olunan 100 cm genişlikte 150 cm güneşlik kullanılmalıdır. Kornişlerde güneşlik kullanımı ortalama 1 e 1.5 veya 2 olmalıdır. İsteğe bağlı olarak bu oranların altında veya üzerinde olabilir. Örneğin 200 cm genişliğinde / eninde 260 cm yüksekliğinde / boyunda bir pencerede korniş genişliğinin de 200 cm olduğunu varsayarsak ortalama 300 cm güneşlik kullanılmalıdır. Güneşlik boyu ölçüsü ise 257 cm olmalıdır. Kullanıcı güneşliğin tek veya iki parça olup olmayacağına kullanım kolaylığına göre karar vermelidir. Güneşliklerde en / genişlik boy olarak kullanılır, desen ve baskı bulunmaz standart renkleri bej, şampanya ve beyaz dır.
Korniş Üzeri Kumaş Perde Ölçüsü Nasıl Alınır Kumaş Perde Metrajı Nasıl Hesaplanır?
( Kumaş Perde Nedir : İpek, viskon, keten, şönil gibi birçok seçeneği bulunan kumaş grupları kullanılarak dikilir. Kullanım amaçları işlevselliği ve estetiği bir arada sergileyebilmektir. Tek başına yada mekanizma eklentisi ile düşünce sınırlarına bağlı olarak, birçok tasarım yapılabilir. Kumaş enleri ~140 - 300 cm arasında değişir. Kumaş üreticilerinin tavsiyeleri genelde kuru temizlemedir, ancak kumaş cinsine bağlı olarak 30 derecede hassas yıkama ile temizlikleri yapılabilir.)

140 cm genişliğinde / eninde korniş üzeri kumaş perde metraj hesaplaması ve ölçümlendirmesi; Korniş genişliklerine bağlı olarak 1 mt. genişlikte 1 en kumaş perde boyuna gerekli eklemeler yapılarak çarpılmalıdır.
Örneğin; Genişliği / eni 230cm, yüksekliği / boyu 255 olan bir pencere ölçüsünde kumaş perde hesaplaması yapılırken;
230 cm de 3 en kumaş kullanılacaktır. Bunun nedeni ise her metre. için bir en kumaş kullanılacağından kalan 30 cm için yine bir en kumaş kullanılmak zorundadır. (30 cm için aynı şekilde orantı yapacak olursak bu durumda kumaş eninden arta kalan parça hiçbir yerde kullanılamayacağı için fire olarak kalacaktır. Bunun yerine ölçüye yedirilmesi daha doğrudur.) Sonuç olarak 3 en kumaş boy ile çarpıldığında bu perde ölçümlendirmesi için gerekli toplam metraja ulaşılır. 3 en * ( 255 cm+ 30 cm perde dikiş payı=285 cm.) = 8,55 mt. kumaş.
8,55 mt. kumaş * birim fiyat (30.000.000 TL) = 256,500,000 TL Kumaş bedeli. Bu durumda ölçü ise genişlik korniş genişliği yani 230cm boyu / yüksekliği ise yer ile tavan arasındaki ölçüden 2-3 cm kısa olmalıdır yani boy 253 cm olmalıdır. 140 cm kumaşlarda bilinmesi gereken en önemli detay bu enlerin gerekli genişliğe ulaşabilmek için birbirine boyundan dikileceğinden dolayı perdeler kapalı iken dikişlerin görüneceğidir.
Kullanıcı kumaşın tek veya iki parça olup olmayacağına kullanım kolaylığına göre karar vermelidir.


Hiç yorum yok: